A Szervmanók és az érzelmek, avagy ismerd meg a tested egy kicsit másképp, mint ahogy eddig gondoltad…

Az utóbbi időben egyre több pozitív visszajelzést kapunk Tőletek a Szervmanók történeteiről, és arról, milyen jó hatással vannak a gyerekekre. Nem győzünk ezért elég hálásak lenni, hiszen őszinte, kedves üzenetekről van szó, melyeket szívből írtatok. Köszönjük.

Ez is azt mutatja, hogy igenis van helye a Szervmanóknak az ovis, kisiskolás gyerekek könyvespolcán, de még inkább a mindennapjaikban.

És lehet, hogy most még inkább, mint korábban. Hiszen ha körbenézünk, a megszokott kis világunkban az utóbbi időben sok minden a feje tetejére állt. És ez a megszokottól való eltérés ijesztő, félelmetes lehet egy kisgyerek számára. Mit tanítsunk, tanácsoljunk a gyerekünknek, amikor mi magunk is sokszor elbizonytalanodunk?

Van egy jó és egy rossz hírünk: A rossz hír az, hogy a Szervmanók sem biztos, hogy tudják a tutit.

A jó hír viszont, hogy a gyerekek a Szervmanók történeteinek megismerésével, a tanulságok leszűrésével megtanulhatnak tudatosabban odafigyelni a saját testükre, érzéseikre. Nem egy újabb biológiakönyvet fogunk nekik felolvasni, hanem egy egészen más szemszögből ismerhetjük meg a testünk működését. Megtudhatjuk ugyanis, hogy melyek azok az érzések, amelyek hatással vannak az egyes szerveinkre, pontosabban a mi kis saját Szervmanóinkra.

És ez miért is jó?

Mert megismerhetjük például, hogy milyen érzelemtől lesz szomorú, vagy fáradt Szív Emmánk. Vagy milyen megéléstől gyengülhet le Tüdő Jenő és Tüdő Benő. Hogy a magányosság miért gyengíti le Vese Vilit és Vese Palit, és miért a bot úsztatás a kedvenc játéka Bél Borbálának.

A gyerekek így a Szervmanók kalandjaiból játszva megtanulhatják, mire figyeljenek oda, hogy odabent minden rendben menjen.

A vidám, boldog Szervmanóink sorra bemutatkoznak, és kedves, szerethető személyiségükön keresztül egy egészen más világ tárul elénk, mint amit eddig a saját testünkről gondoltunk vagy tanultunk. Főleg az érzéseiket, a megéléseiket mesélik el nekünk. Hogy mi teszi őket boldoggá, vidámmá. Majd bemutatják a kedvenc állatukat , sőt a kedvenc ételüket is, hisz tudjuk, hogy a teljes egészséghez szükség van helyes táplálkozásra is.

Megfigyeltük, hogy a „rosszevő” gyerekek, a szeretett Szervmanócska kedvéért, végül mégiscsak megeszik a paradicsomot vagy a brokkolit, és elkezdenek több folyadékot inni. Nem kell többé könyörögni nekik, megértik, hogy ezzel jót tesznek a Szervmanóknak, és persze vele együtt saját maguknak.

A könyvek végére érve a gyerekek rájönnek, hogy a Szervmanók titokzatos világa nagyon is hasonlít a mi mindennapjainkra. A boldogságuk titka pedig nem más, mint a szeretet, ami képes a szomorúból vidámat, a gyengéből erőset, a rosszkedvből boldog pillanatot varázsolni. Aki nem hiszi, járjon utána!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial