“Zseniális gyerekkönyv kicsiknek és nagyobbaknak. Ha valami igazán újat (haladó gondolkodásút) keresel – ez az.

A biológiai funkciók és konfliktustémák bemutatásán túl nekem az tetszik a könyvben a legjobban, hogy mennyire az együttműködésre, összetartásra, összetartozás érzésre teszi a hangsúlyt.”

Barnai Roberto
Biologika

 

A Csupa Szív Magazinban megjelent rólunk, Szervmanókról, egy csupa szívvel, szeretettel teli cikk, melyet szeretettel ajánlunk minden kedves olvasó figyelmébe:
Hanula Erika
írása:
„Úgy hiszem, amit megismerünk, ami ismerős és megszokott számunkra, arra jobban vigyázunk. Azzal törődünk, foglalkozunk vele, a szívünkön viseljük a sorsát. Ezért (is) tartom roppant fontosnak azt, hogy a gyerekek sokat legyenek a természetben, mert ha látják, tapasztalják, milyen egy erdő, milyenek az állatok, akkor sokkal nyitottabbak lesznek a környezetvédelemre. Akkor számukra kézzel fogható a környezet és annak a megóvása, nem pedig egy könyvben olvasott, elvont dolog. Nem egy reklámszlogen.
Ugyanez érvényes a saját testünkre is. Ha értjük, milyen folyamatok zajlanak le bennünk, ha tudjuk, mit teszünk magunkkal, ha egy liter kólát megiszunk vagy ha úszunk egy nagyot, akkor sokkal tudatosabban fogunk a testünkkel bánni. Ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni!…”
A teljes cikket ITT olvashatod

Az alábbi kedves sorokat egy óvodapedagógus küldte nekünk E-mailben. Köszönjük, hogy megosztotta velünk Szervmanós élményeit, gondolatait!

„Mindannyian tudjuk, hogy kisgyermekkorban mennyire meghatározó, mennyire fontos mérföldkő a mozgásfejlődésben a testséma alakulása. Amikor az Édesanya gyermekével “ösztönösen” játszik Hol az orrod??! Hol az okos fejed?! stb. játékot, talán nem is sejti, mennyit segít gyermekének a testét azonosítani, felismerni.

A külsőségek látszódnak, látja azt a gyermek a tükörben, ezáltal azonosítja önmagát. De vajon mi rejtőzik odabent?! Azon részei a testünknek melyeket nem látunk, egy sejtelmes, titokzatos világ lehet a gyermekek számára. Ebbe a világba kalauzol el minket az írónő, ezáltal ismerhetik meg a gyermekek közelebbről a belső szerveink működését, mibenlétét.

A vicces, figyelemfelkeltő nevű Szervmanócskák saját maguk mutatkoznak be, mondják el hatásmechanizmusukat gyermeki egyszerűséggel. Nagycsoportos óvodásaimnak jómagam is rendszeresen olvastam fel belőle történeteket, melyeket érdeklődéssel, szájtátva hallgattak. Olyannyira felkeltette érdeklődésüket, hogy foglalkozás keretén belül, – a testünk témakörben, – több ízben előkerült a belső szervek témája. Szív Emma, Agy Antal v. a Tüdő “testvérek” neveit játék közben is hallottam felcsengeni.

Nyugodt szívvel ajánlom azoknak a szülőknek a figyelmébe ezt a hasznos gyermekkönyvet, akik pszichológiailag, pedagógiailag helyesen alátámasztva, szakszerűen, ugyanakkor a gyermekek nyelvén szólva szeretnék bevezetni gyermekeiket a belső szervrendszerünk világába.”

Krausz Nikolett óvodapedagógus, Budapest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial