Miben mesterkednek az emberi szervek… avagy mit üzennek a Szervmanók?

Amikor valaki először hall a Szervmanókról, azonnal alkot egy véleményt, mert vagy tetszik neki, vagy nem. Ha nem tetszik, esetleg azért nem, mert milyen morbid, hogy belső szerveket megszemélyesítsünk, és még játsszunk is velük! Na ne már! A másik csoport mosolyog egyet, hogy de jó, és kíváncsian kérdezi, mit csinálnak, mit üzennek ezek a Szervmanók.

Nos, ez utóbbiról szól ez az írás…

Ha bemegyünk egy könyvesboltba, vagy könyvtárba, számtalan szebbnél-szebb könyvet találunk az emberi test működéséről, a belső folyamatokról. A Szervmanók éppen ezért nem is szeretnének erről beszélni. Ezt meghagyják a szakkönyveknek.

Amit viszont szeretnének elmesélni, és el is mesélik, hogy az érzelmeinkkel milyen változást váltunk ki náluk. Mert minden Szervmanó érzékeny bizonyos érzelmekre, amit ha megélünk, akkor a Szervmanó legyengül, elszomorodik, vagy, ahogy a hétköznapokban ez megjelenik, esetleg lebetegszik.

A történeteikből, bemutatkozásaikból megismerhetjük, mi a gyengéjük, és persze azt is, hogy mi tesz jót nekik, mitől boldog a napjuk. Nézzük akkor meg, röviden, miben is mesterkednek a Szervmanóink:

Agy Antal, a zseniális nagyfőnök. Zseniális, hiszen mindent lát, mindenről tud, mindent észlel, ami a testben történik, és mindezt egy időben is képes végezni. És nagyfőnök, hiszen irányítja is a többi Szervmanót, és ha valamelyik bajba kerül, segít rajta. Hiszékeny, de nagy a képzelőereje is! Bár sosem pihen, az alvás azért jót tesz neki!

Tüdő Jenő és Tüdő Benő, mint rettenthetetlen szuperhősök, nem félnek semmitől, hisz a félelem és a rettegés legyengíti őket. Persze a szuperhősök életében is adódik olyan helyzet, amikor megijednek valamitől, ilyenkor igyekeznek a félelmet elfújni, és a bátorságot beszívni.

Szív Emma a szeretet mintaképe, ő a lüktető szeretetbomba. Megállás nélkül, szüntelenül mozog, áramoltatja a sok szeretetet maga körül. Viszont elszomorodik, ha elveszít valamit, és úgy érzi, ilyenkor megszakad a szíve. Ám jobban tesszük, ha nem vesszük mélyen a szívünkre, és ő újra fürgén és boldogan fogja a ritmust verni.

Gyomor Gyurka a találékony mesterszakács. Mindenféle falatból képest fantasztikus ételt varázsolni, hogy azt megemészthessük. Persze előfordul, hogy bosszús lesz, ha nem neki tetsző falat érkezik, és ez lehet egy dolog, esemény is az életünkben, nem csak egy ennivaló. Ám nem őrlődik sokáig, így hamar túljut a problémán.

Cuki Cili igazi csajszis Szervmanó. Ő a szorgos hasnyálmirigy, rengeteg energiával. Igyekszik mindenkit elfogadni olyannak, amilyen. Néha leesik, illetve felszalad a vércukra. Hogy mitől? Ez derüljön ki a könyvből…

Máj Mihály a szelíd szerzetesünk, aki a lelket méregteleníti. Mi másról is beszélhetne, mint a tiszteletről és szeretetről. Segíti a nélkülözőket, kibékíti az ellenfeleket. Ha sok mérgelődésnek lesz a tanúja, hát bizony legyengül.

Epe Tóbiás, igazi kis kitartó békeharcos. Az a feladata, hogy segítsen a testben a sok zsírt megemészteni. Máj Mihály segítője, terjeszti is lankadatlanul szerzetesünk tanításait a szeretetről, békéről. Azt szeretné, ha mindenki boldog és könnyed lenne, ezért roppant sok a dolga, így megesik, hogy néha szabadságot kell kivennie…

Bél Borbála a bölcs anyóka, aki tudja, mit érdemes magunkhoz vennünk, és mitől nem árt megszabadulnunk. És ne csak ételekre gondoljunk, hanem a sok jó élményre és a csúnya, nem tetsző eseményekre is, mely utóbbiak legyengítik őt, ezért igyekszik is tőlük minél hamarabb búcsút venni.

Vese Vili és Pali, mint dolgos matrózok,imádják a vizet, annak minden formáját, és a jó társaságot. Viszont legyengülnek, ha partra vetettnek érzik magukat, vagy magányosnak. Esetleg úgy érzik, túlságosan el vannak havazva a sok munkától. Szerencsére nem olyan fából faragták őket, akik sokáig szomorkodnának. Igyekeznek egymást hamar felvidítani.

Nos, a Szervmanók tehát azon túl, hogy milyen létfontosságú feladatokat látnak el – egytől-egyig – a testben, megmutatják nekünk, melyek azok az érzelmi megélések, amik őket erőssé, vagy épp gyengévé teszik.

És mesélik mindezt gyereknyelven.

Ha ezeket az összefüggéseket az óvodás, kisiskolás gyermekek megismerik, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy más szemmel fogják látni a világot. Legalábbis ami a testüket illeti.

Szóval… miben is mesterkednek a Szervmanók? Abban, hogy minket boldognak, egészségesnek lássanak. De ehhez a mi segítségünkre is szükségük van.

Tápláljuk hát őket sok-sok jókedvvel, elfogadással, szeretettel! S ha ezt tesszük, a Szervmanók meghálálják nekünk jó egészséggel.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial