Mit üzen a nátha?

Elkezdődött az iskola, óvoda, és ilyenkor szokás szerint szép lassan megjelennek a „betegségek” is. Egy kis nátha, egy kis orrfolyás, esetleg köhögés… és maradhatunk újra otthon, a jó meleg családi fészekben. Hogy tud ennek örülni a főnökünk! 🙂
De miről is szól a nátha? Mit mondanak erről a Szervmanók?

Nos, a Szervmanók szerint a nátha, megfázás – lelki eredetű. Nem kívülről támad meg minket, még ha a nevében benne is van a hidegre utalás, sokkal inkább belülről, egy érzésből indul ki. Az orrfolyás azt üzeni: „nem tetszik ez nekem”, és „legszívesebben elhatárolódnék tőle”. A köhögés jelentése pedig: „rámjött a frász”, „nagyon megrémültem”.

És persze, érthető, hogy nem tetszik a gyereknek, hogy vége a nyári szünetnek, vége az egész napos anyai közelségnek. Milyen jó lenne még egy kicsit aludni, vagy az utcában, a játszótéren bandázni! Az oviban meg kell küzdeni a játékokért, a suliban olyan sokan vannak, hogy alig lehet friss levegőhöz jutni. Hát még, ha az eső is esik, és egész nap benn van mindenki a zsúfolt teremben. Mennyi kis rémült arcot látni az első napokban, hisz sok kisgyermek ismeretlen környezetbe csöppen, és nem mindenkinek megy könnyen a barátkozás.

Ha fokozottan megjelenik a „nem tetszik ez nekem” érzés, akkor egyszer csak azt vesszük észre, hogy „jaj, elkapott a gyermekem valamit”, „még alig kezdődött el az év, és máris náthás”!

Akkor hát mit tegyünk? Kérdezzük meg egyszerűen, mi nem tetszik neki! Mi rémisztette meg? Beszéltessük jó sokat! Vagy figyeljük meg, ahogy eljátssza a nap eseményeit.
Természetesen segítségül hívhatjuk a Szervmanókat is, akik előtt  sokszor hamarabb megnyílnak a gyerekek: „Szerinted mitől ijedt meg Tüdő Jenő és Benő? Vajon tudja Agy Antal odabent, mi nem tetszik neked? Mitől volt Szív Emma szomorú az elmúlt napokban?”

A kibeszélés, a játék megnyugtatja a gyermeket, s talán hamarabb túlleszünk a fránya náthán is.
Természetesen csökkentsük a gyermeknél a kellemetlen tüneteket, ki-ki a saját hite és belátása szerint, gyógyszerrel, homeopátiával, vitaminokkal és meleg teával.

S mi van akkor, ha nem tetszik ez a nátha nekünk, szülőknek? Esetleg meg is rémülünk, hogy terjed a nátha! Nehogy elkapjuk már mi is!
Hááát, …még az is előfordulhat, hogy pár nap múlva nekünk is elkezd folyni az orrunk… 🙂

Kattints ide, és ismerd meg közelebbről a Szervmanókat!

Ha komolyabban érdeklődsz a téma iránt, ajánljuk figyelmedbe az alábbi biologikus szemléletű videót a megfázásról, nátháról:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial